Un raport făcut de American Heart Association şi American Stroke Association trage un semnal de alarmă cu privire la cantitatea prea mare dintr-o substanța banală, care se găseşte în alimentele obişnuite, consumată pe scară largă.
În urma cercetărilor, experţii au ajuns la concluzia că am ajuns să consumăm în fiecare zi aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu, în ciuda cantităţii zilnice recomandate de 1.500 de miligrame.
National Healthy Eating Day a întocmit o listă cu şase alimente care sunt bogate în sodiu şi care ar trebui consumate cu mare atenţie.
O felie de pâine conţine aproximativ 15% din cantitatea zilnică recomandată de sare. E suficient să mâncaţi câteva felii de pâine pentru a trece imediat de pragul recomandat.
Parizerul, crenvuştii, salamul sunt cele mai nesănătoase din cauza cantităţii mari de sare, dar şi a altor ingrediente.
Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie să conţină carne în proporţie de cel puţin 10-11%.
Din plin se găseşte însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedică asimilarea calciului.
„Dacă în UE, producătorii nu au voie să pună mai mult de 3% din această pastă în mezeluri, în produsele româneşti cantitatea de MDM trece de 10%”, atrage atenţia expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Deşi în lege este prevăzută o limită de 20-30%, în funcţie de tipul produsului, inspectorii de la ANPC au descoperit produse în care cantitatea de piele de porc era de 80%.
Constatarea e cu atât mai alarmantă cu cât românii consumă anual 9-10 kg de mezeluri, în mare parte produse ieftine.
Două felii de pizza acoperă cantitatea maximă de sare care poate fi consumată în fiecare zi.
Cantitatea mare de sare ajută la păstrarea eficientă a produselor de acest fel.
CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima
Pe lângă cantitatea mare de sodiu care se găseşte în pâine, alimentele care vin în completarea unui sanviş perfect îl transformă într-o combinaţie extrem de dăunătoare pentru sănătate.
E bine de ştiut că un consum excesiv de sare contribuie la alterarea stării de sănătate şi poate provoca boli cardiace grave.